Art connection project Brașov - Limassol

5 Noiembrie 2013

O expoziţie de artă plastică intitulată „Human Nature”, la care au participat cu 17 lucrări, opt artişti români (Agata Secelean, Anda Ansheen, Daniel Daicu, Flaviana Enache, Criss Minea Georgescu, Ada Lorena Puha, Daniel Roşca şi Ioana Tudor) şi-a deschis porţile în data de 4 noiembrie, la Galeria Municipală din Limassol.

4-8 noiembrie 2013, Limassol: Expoziţie de artă „Natura Umană”

La vernisaj au participat, începând cu ora 18.00, Primarul oraşului Limassol – dl. Andreas Christou, Ambasadorul României la Nicosia, dl. Ion Pascu, Daniela Moaşa – reprezentatul Primăriei Brașov, Agata Secelean – artist. Acţiunea reprezintă răspunsul la o expoziţie cipriotă similară, organizată de Municipalitatea Braşov, în cursul anului trecut. Expoziţia se poate vizita până pe data de 8 noiembrie.

Am reuşit să realizăm în seara vernisajului un interviu cu Agata Secelean – una din artistele prezente la expoziţia “Human Nature”. Locuieşte în Braşov, a studiat la Universitatea de Artă din Bucureşti, Secţia Scenografie. Iniţial a început să lucreze în scenografie, însă treptat a devenit tot mai interesată de pictură și ilustraţie. A experimentat mai multe medii artistice, iar acum se ocupămai mult de artă.

Veronica Ivanov: Ce ne puteţi spune despre această expoziţie?

Agata Secelean:Expoziţia face parte dintr-un proiect mai mare care se numeşte “ART CONNECTIONS” şi a început în Braşov, anul trecut. Fiind ideea mea, mă ocup şi de organizare în cadrul acestui proiect. Am organizat anul trecut o expoziţie de grup în Braşov cu invitaţi din oraşe înfrăţite din Cipru (Limassol) şi Israel. Unul din artiştii invitaţi în Braşov este Iorgos Herontides, care este şi el prezent în această seară la vernisaj. Anul acesta am fost invitaţi noi cu o expoziţie şi practic sunt prezente lucrările a opt artişti din Braşov. Una din cerinţele proiectului a fost ca acesta să cuprindă artişti cu vârsta în jur de 35 ani.

V.I.: Este un proiect susţinut prin fonduri europene?

A.S.:Nu, este un proiect susţinut de primăriile din oraşele respective. Practic este o colaborare culturală între primăriile din Braşov şi Limassol. Ele au susţinut financiar proiectul şi curatorul expoziţiei, doamna Nadia Anaxagorou a avut o idee foarte bună să aducă alături de noi câţiva artişti contemporani din Limassol.

 

Andreas Christou, Daniela Moaşa, Agata Secelean și Ion Pascu

 

V.I.: Cum reuşiţi să deveniţi recunoscuţi ca artiști în România ? Mass-media văajută în promovarea lucrărilor dvs? Cum reuşiţi să atrageţi publicul iubitor de artă, de frumos?

A.S.:În evenimente de genul acesta, mass-media a fost interesată. Şi anul trecut când am organizat în Braşov expoziţia aceasta de grup chiar au venit numeroşi jurnalişti din Braşov, care au fost interesaţi să-l mediatizeze. Expoziţia a fost bine primită de public. În general artiştii, ca şi în alte părţi se susţin şi din vânzarea lucrărilor... unii lucrează în paralel,având şi un alt loc de muncă. Depinde de fiecare. În general este greu să te susţii doar din artă... nu doar în România.

 

V.I.: Ce alte proiecte aveţi pentru 2014?

A.S.:Proiectul acesta pe care l-am început anul trecut continuă şi în anii următori. Anul acesta am avut, tot în Braşov,o expoziţie cu artişti din alte oraşe înfrăţite Nürnberg – Germania, Franţa şi din Ungaria... şi practic anul viitor vor fi expoziţiile noastre în oraşele respective..

V.I.: Este o expoziţie cu vânzare? Cum reuşiţi să faceţi faţă cheltuielilor necesare pentru o deplasare în străinătate? Aveţi de adus şi o colecţie,cu avionul....

A.S.: Expoziţia nu este cu vânzare. Este un eveniment de scurtă durată. Ideea a fost mai mult să ajungem la public, să facem cunoscută arta contemporană din Braşov şi din România, publicului de aici. Ne-a interesat mai puţin partea comercială. În cadrul proiectului, primăriile susţinând evenimentul, au contribuit cu bani la cheltuielile de cazare, călătorie... fiecare pentru invitaţii din celălalt oraş.

 

V.I.: Să vorbim puţin şi despre lucrărileexpuse.

A.S.:În expoziţie sunt prezente lucrările a opt artişti români. Tema este natura umană. A fost practic exprimată de fiecare artist în felul lui. De la fotografie, până la obiecte de artă, pictură, fiecare a abordat tema. A fost o temă deschisă, nu restrictivă. Nu am adus lucrări de dimensiuni mari din cauza transportului cu avionul... dar cred că este cumva o esenţă a artiştilor din Braşov. Acum eu am în cadrul expoziţiei o lucrare care e mai mult în zona ilustraţiei - Paparudele. Am şi o lucrare din ceramică pictată - Dualitate.

V.I.: Această temă este aleasă de dvs.sau este discutată cu ceilalţi artişti, în cadrul întâlnirilor?

A.S.:Da, am discutat-o cu ceilalţi artişti şi am ajuns la concluzia că această temă este o idee bună, liberă... în care fiecare poate merge pe drumul lui.

V.I.: Ce veţi face în zilele în care veţi sta în Cipru? Aveţi în plan să vizitaţi insula?

A.S.:Ne-au anunţat că vom avea câteva vizite în zonă, să vizităm împrejurimile Limassol-ului să vizităm câteva muzee, să ajungem să cunoaştem oraşul. Acelaşi lucru am încercat şi noi anul trecut cu cei care au venit ... să le arătăm Brașovul şi împrejurimile.

 

V.I.: Pentru cititorii ziarului RO-MANIA, un mesaj...

A.S.:Chiar dacă evenimentul este de scurtă durată, ne-am bucura să vină să vadă şi ei expoziţia, alături de locuitoriidin Limassol, pentru că este o ocazie să se întâlnească cu artaşi cultura românească.

V.I.: Felicitări Agata! Felicitări Primăriilor Limassol şi Braşov!

 

Veronica Ivanov

THE ROMANIAN NEWSPAPER IN CYPRUS "RO-MANIA"

Articole similare

Adauga comentariu :


CELE MAI POPULARE


EVENIMENTE CULTURALE
Video

Euro2016 - Marseille prosecutor blames "Russians, trained to fight"


 • Banner
 • Banner
 • Banner
 • Banner
 • Banner
 • Banner
 • Banner
 • Banner

Meteo


 • Banner
 • Banner
 • Banner

Bloguri


 • Banner
 • Banner
 • Banner

PARTENERI